Wat is Arganolie eigenlijk en waarom is het zo bijzonder en kostbaar?

Arganolie wordt ook weleens “het Marokkaanse goud” genoemd en daar zijn wij het volledig mee eens! In het kort; het zit boordevol onverzadigde vetzuren die buitengewoon hydraterend zijn, ze maakt je huid ongelofelijk soepel en zacht. Het dringt door in de diepere huidlagen en is een moisturizer pur sang! De Amazigh vrouwen in Marokko gebruiken sinds mensenheugenis Arganolie om hun huid te beschermen tegen de barre en uitdrogende effecten van de woestijn. Een eeuwenoud geheim wat zich ongeveer 10 jaar geleden ineens als een olievlek verspreidde toen uit meerdere onderzoeken bleek dat het één van de rijkste oliën op aarde is..

Deze bijzondere olie wordt gewonnen uit de vruchten van de zeldzame Argania Spinoza boom, ook wel “de boom der schoonheid” genoemd. De bijnaam “Marokkaans goud” zegt ook al veel over de eigenschappen van Arganolie. Daarnaast is het een zeer tijdrovend proces dat zo’n 20 uur kost voor 1 liter Arganolie die gewonnen word uit maar liefst 30 kilo keiharde noten. Arganbomen worden steeds schaarser en ze groeien enkel in het zuidwesten van Marokko (slechts 800.000 hectare) en de héle wereld is hier afhankelijk van! Je kunt je wellicht ook voorstellen dat er dus veel mee gesjoemeld wordt. De olie is zeer kostbaar en wordt helaas vaak vermengd met andere neutrale oliën zoals zonnebloemolie. Er zijn online veel leveranciers te vinden van deze kostbare olie maar zelfs al zou je het rechtstreeks kopen in Marokko, dan nóg ben je helaas niet verzekerd van zuivere Arganolie.

Vaak wordt de olie verhit bij de verwerking. Hiermee verliest Arganolie de zeer belangrijke nutriënten maar tevens krijgt het hiermee ook een onaangename, sterkere nootachtige geur. Voor velen is dat de overtuiging dat het om pure Arganolie gaat. Deze sterk geurende verhitte olie word vaak gemengd met een andere olie en zo verkocht als Arganolie.

Onze zoektocht naar “pure” Arganolie

Wij zijn op zoek gegaan naar 100% zuivere Arganolie. Het leek bijna onmogelijk om 100% zekerheid te krijgen dat de inhoud ook echt 100% Arganolie betrof. We hadden de moed bijna opgegeven tot we in Duitsland in contact kwamen met een Marokkaanse producent die opgroeide in het gebied waar Arganolie gewonnen wordt. Hij vertelde ons precies hoe de wereld van het “Marokkaanse goud” in elkaar stak en hoe iedereen een graantje probeert mee te pikken van de handel in deze schaarse, kostbare olie. Hij besloot 5 jaar geleden om de Argan noten naar Duitsland te exporteren om ze zelf koud te persen met een machine die hij speciaal liet maken om de noten op een zeer lage temperatuur te kunnen persen. Dit klinkt eenvoudig maar het duurde lang voor hij toestemming kreeg om de noten te exporteren, met dank aan zijn familie die al generaties lang werkt in dit gebied.

Eindelijk hadden we de pure Arganolie te pakken! We zijn naar Duitsland gereisd en hebben het proces van persing met eigen ogen gezien, hierna waren we volledig overtuigd dat deze olie onderdeel mocht worden van Miracle Skin Oil.

Hoe herken je pure Argan olie?

Allereerst is Arganolie onderhevig aan zonlicht, temperatuur en verpakking en blijft het slechts 1 jaar vers. De meeste leveranciers kopen groot in en daarmee blijft het vaak langere tijd (niet altijd koel) opgeslagen en vaak ligt het ook langere tijd op de schappen van (warme) winkels.

Pure Arganolie heeft een aantal kenmerken die je kunnen helpen om het onderscheid te maken tussen koudgeperste pure olie of een gemengde, verhitte of zelfs een oudere (ranzige) Arganolie.

Koudgeperste Arganolie heeft een milde notengeur. Een sterke, onaangename geur betekent vaak dat de olie verhit is. Koudgeperste Arganolie is licht goudgeel van kleur.

Verder geeft pure Arganolie een zijdezacht gevoel en trekt het snel in de huid, het laat geen glimmend of plakkerig laagje achter.

De beste test is toch wel de “koelkast test”. Plaats de Arganolie 2 dagen in de koeling, hierna zal deze stollen en er enigszins gevlokt uitzien. Dit is een kenmerk van pure Arganolie!

De prijs zegt vaak ook al iets over de zuiverheid, Arganolie is een kostbare olie. Sommige aanbieders verzenden gratis samples van soms wel 15 ml, dat is heel genereus maar ook dubieus..

Al onze ingrediënten verdienen het om uitgelicht te worden. Over ieder ingrediënt kunnen wij je een verhaal vertellen, in het bijzonder over onze zoektocht naar de allerbeste kwaliteit van onze oliën. We zullen je binnenkort meer vertellen over onze overige ingrediënten.

Mocht je vragen hebben of een opmerking, laat deze dan hieronder achter, we beantwoorden ze graag! 

reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *